Handleiding voor het maken van PDF Template

Handleiding voor het maken van PDF Template

Introductie

De pdf editor is geïntegreerd in YellowQ en maakt het mogelijk om gestandaardiseerde pdf's te versturen. Vanuit de admin module kan gebruik gemaakt worden van de pdf editor. Waardoor het mogelijk wordt om pdf's naar wens te kunnen genereren en onderhouden. De pdf editor werkt als een hulpmiddel voor drag-and-drop waarbij wordt getoond hoe verschillende componenten en grensvelden worden gepositioneerd bij het generen van een pdf vanuit YellowQ

1. Startscherm

PDF-editor heeft verschillende onderdelen samengevoegd. Deze zijn hieronder genummerd.

      1.      Stijl-werkbalk

      2.      Componentwerkbalk

      3.      Componenteigenschappen

      4.      Menubalk

In deze handleiding worden deze onderdelen verder toegelicht.



2. Algemeen

De editor is te bereiken via het admin panel. Binnen alle modules is het mogelijk om naar het admin panel te gaan. Het tandwiel rechtsboven in het YellowQ scherm is de knop om naar het editor panel te gaan. 


Binnen dit panel is er de keuze om PDF, E-mail en report templates te maken. Druk op de template waar aanpassingen gewenst zijn.



Binnen een template omgeving is het mogelijk om nieuwe template aan te maken. Een nieuwe template wordt aangemaakt door op toevoegen te drukken. Dan is het mogelijk om een naam voor de template in te voeren en een module waarover deze template gaat te selecteren. Druk op opslaan om de template te maken.

 

      1.       Templates wijzigen is mogelijk door op de knop wijzig template te drukken.

      2.       Het verwijderen van een template wordt gedaan door op de verwijderen te drukken.

      3.       Het kopiëren van een template wordt gedaan door op de kopieer knop te drukken deze dupliceert de bestaande template.



3. Lay-out programma


3.1 Stijl-werkbalk

De stijl-werkbalk wordt horizontaal boven in het scherm getoond. In de stijl-werkbalk worden verschillende functies getoond:

 De page setup functie geeft de mogelijkheid om de grootte van de pagina aan te passen. Deze aanpassingen kunnen herhaald worden voor alle pagina’s met repeat the layout op page. Daarnaast is het mogelijk om hier de pagina te draaien naar liggend of staand. 



De editor knop toont de editor mode. De editor mode is de omgeving waarin alle aanpassingen aan de template gedaan worden.    
                              
      

De preview knop toont de preview mode. De preview mode is de omgeving waarin de opmaak van de definitieve PDF is te zien.


Let op: de gebruiker kan alleen van de tekstopmaak gebruik maken wanneer er een tekst vak of tabel is geselecteerd.



   

   


3.2 Componentwerkbalk

In de componentwerkbalk wordt gebruik gemaakt van de verschillende componenten.

Let op: de componenten moeten naar pagina gesleept worden door op de component te gaan staan dat gebruikt wordt. Klik deze component aan en houdt de muis ingedrukt. Beweeg de muis naar de locatie waar de component geplaatst moet worden en laat dan de muis los.



De tekstcomponent voegt een tekst vak toe. Wanneer de gebruiker met de rechtermuisknop op het tekst vak drukt wordt een menu getoond. Onderaan in dit menu staat Expand tekst editor. Er volgt een grote weergave van de ingevoerde tekst. Dit is handig wanneer gewerkt wordt met expressies. Zie voor uitleg onderdeel expressions.

In hetzelfde menu als de Expand tekst editor staat ook conditional formatting. Hierbij wordt de tekst afwijkend getoond op basis van de door speciale condities die zijn toegewezen. 


De table component voegt een tabel toe. De tabel component wordt gebruikt om data in weer te geven of om een opsomming te maken. Wanneer de gebruiker met de rechtermuisknop op de tabel drukt wordt een menu getoond. In dit menu kunnen rijen en kolommen worden toegevoegd of verwijderd. Ook voor tabellen geldt de mogelijkheid van uitgebreid bewerken (expand tekst editor), conditional formatting of bijvoorbeeld dupliceren.


De container component biedt de mogelijkheid om verschillende componenten in één container te zetten. De gebruiker kan bijvoorbeeld een tekst vak en een chart in één container plaatsen.

Let op: Sleep de container vanuit de componentwerkbalk naar de pagina. De componenten zullen zelf in de container gesleept moeten worden. Dit wordt gedaan door de component naar de pagina te slepen. Nadat deze op de pagina staat wordt de component in de container gesleept. De component staat pas in de container als de randen van de container eenmalig blauw oplichten. Wanneer de container niet blauw oplicht probeert u eens de container naar het midden van de pagina te slepen en te vergroten en probeer daarna het component midden in de container te plaatsen.

Containers kunnen worden gebruikt om:

  1. Tabellen te verbergen doormiddel van conditional formatting
  2. Te zorgen dat componenten op dezelfde pagina worden getoond
  3. Data uit onderliggende tabellen te tonen (zoals offerteregels of werkbonregels)

      De chart component voegt de basis voor een grafiek toe. De grafiek wordt gemaakt wanneer de gebruiker data toevoegt aan de grafiek. Dit kan door op de grafiek te klikken en daarna bij de componenteigenschappen de brondata toe te voegen en verdeling van de x-as en y-as te bepalen. Het type grafiek wordt aangepast door bij componenteigenschappen te kiezen voor een ander type. In het menu van een chart kan worden gekozen voor conditional formatting, dupliceren of verwijderen.

De barcode component voegt een barcode toe. Barcodes kunnen verschillende waardes hebben, toe te voegen bij componenteigenschappen. Door op insert data field te klikken wordt data toegevoegd. U kunt bij een barcode kiezen uit verschillende type barcodes. In het menu van een barcode kan worden gekozen voor conditional formatting, dupliceren of verwijderen.



De QR-component voegt een QR-code toe. De QR-codes kunnen data weergeven of tekst. De data of tekst wordt toegevoegd bij componenteigenschappen. Onder value wordt tekst toegevoegd, data wordt toegevoegd bij insert data field. In het menu van een QR-code kan worden gekozen voor conditional formatting, dupliceren of verwijderen.




De image component voegt een afbeelding toe. De afbeelding bestaat uit een local file of door data toe te voegen. In het menu van een image kan worden gekozen voor conditional formatting, dupliceren of verwijderen.



De header en footer componenten voegen kopteksten en voetteksten toe. Deze twee componenten werken hetzelfde als containers. De gebruiker sleept de tekst of andere componenten in de header of footer. In het menu van een header of footer kan worden gekozen voor dupliceren of verwijderen.

De page number component voegt paginanummering toe. Deze moet worden toegevoegd in de header of footer. Bij componenteigenschappen wordt de positie van het paginanummer verplaatst. 

De rectangle en v. Line componenten bieden de mogelijkheid om contouren aan te geven of om bepaalde stukken tekst van elkaar te scheiden doormiddel van een v. line. In het menu van een rectangle of V.Line kan gebruik worden gemaakt van conditional formatting. In het menu van een rectangle en v. Line kan worden gekozen voor conditional formatting, dupliceren of verwijderen.


De symbool component voegt een symbool toe. Bij componenteigenschappen wordt gekozen uit de verschillende symbolen.




De check box component voegt een check box. Data of tekst wordt toegevoegd aan de check box, waardoor de waarde 1 (true) of 0 (false) wordt getoond en respectievelijk de check box wordt aangevinkt of uitgevinkt. Achter de check box wordt tekst of een foto geplaatst om aan te geven wat de check box doet.



3.3 Componenteigenschappen

Elk component uit de componentwerkbalk heeft eigen componenteigenschappen. Deze componenteigenschappen staan aan de rechterkant in het scherm. Na het aanklikken van de component worden de onderdelen in de componenteigenschappen getoond. Bij properties onder componenteigenschappen wordt de positie bijvoorbeeld aangepast of bepaalde data toegevoegd. Bij formatting wordt de data notatie vormgegeven. Bij getallen en bedragen wordt bijvoorbeeld aangegeven hoeveel decimalen en of het systeem een punt of komma moet tonen bij duizendtallen. 


3.4 Menubalk


      1.     File

Geeft de gebruiker verschillende opties voor het gehele document waaronder hernoemen

      2.     Edit

Geeft de gebruiker de mogelijkheid om een verandering ongedaan te maken

      3.     View

Geeft de gebruiker de mogelijkheid om te schakelen tussen de verschillende views (preview, editor, data en component list

      4.     Insert

Geeft de gebruiker de mogelijkheid om pagina’s toe te voegen of Data

      5.      Help

Geeft de gebruiker hulp doormiddel van artikelen en filmpjes op hun website


4. Expression language

Bij expression language worden formules toegevoegd. Door deze formules worden velden automatisch ingevuld, zoals de straat, postcode en offertedatum. De waarde wordt bepaald op basis van de onderliggende data, zoals het factuurrecord of de offerterecord waarop de PDF wordt gebaseerd. Deze formules kunnen toegevoegd worden in tabellen of tekstvelden.

Het toepassen van expression language is eenvoudiger binnen de expand tekst editor, te benaderen door in het tekst vak of tabel te gaan staan en dan rechtermuisknop te klikken en hierna op expand tekst editor klikken.

De formules die zijn te vinden op de site zien van pdf-generator, zie de link hieronder https://support.pdfgeneratorapi.com/en/article/functions-srekaa/

Naast formules kan data in een tekst vak of tabel worden toegevoegd door op het tekst vak of in de tabel te gaan staan en dan bij componenteigenschappen insert data field te klikken. Alle data worden getoond en wordt door dubbel klik op de data toegevoegd.


5. Voorbeeldontwerpen

Pdf-bestanden kunnen worden gemaakt door gebruik van verschillende voorbeeldontwerpen, te vinden op https://pdfgeneratorapi.com/example-documents

6. Tips

Zorg dat het beeldscherm niet is ingezoomd. Bij instellingen wordt getoond of het beeld is ingezoomd (het gaat hier niet over het percentage van zoom in de pdf-generator). Het is van belang dat deze op 100% staat. Wanneer dit niet het geval is functioneert het programma niet optimaal bij het verplaatsen van componenten.

Zorg dat de componenten goed in de container worden geplaatst zodat de blauwe arcering opflitst. Dat betekent dat de component goed in de container is geplaatst.

Via het menu van de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van de pagina kan de paginavolgorde worden aangepast of een achtergrondfoto worden toegevoegd. Daarnaast kunnen hier pagina’s toegevoegd worden of verwijderd. Ook kunnen hier pagina’s gedupliceerd worden.


7. Extra hulp








    • Related Articles

    • Handleiding voor het toevoegen en configureren van rollen

      Introductie Deze handleiding beschrijft op welke manier rollen eenvoudig worden toegevoegd en aangepast. 1. Inrichten van rollen Ga naar de webapplicatie van yellowQ en klik op het tandwiel. Klik op de sectie ‘ROLBEHEER’. Klik op de ‘Toevoegen’ ...
    • Handleiding voor het importeren van data

      Introductie Voor het werken met de yellowQ applicatie is het belangrijk dat alle bestanden up-to-date zijn. Deze handleiding beschrijft allereerst het proces van het updaten van bestaande data op een correcte manier. Vervolgens het importeren van ...
    • Handleiding voor het importeren van data

      Introductie Voor het werken met de yellowQ applicatie is het belangrijk dat alle bestanden up-to-date zijn. Deze handleiding beschrijft het proces van het updaten en importeren van data op een correcte manier. Tevens vermeldt het de manier van het ...
    • Handleiding PDF Generator

      Basisprincipes van de PDF-editor Dit artikel biedt u de basis van de PDF-editor en instructies over de meest gevraagde mogelijkheden. Lees hier over de basisprincipes van het aanpassen van sjablonen. Bekijk hier hoe u vanuit yellowQ toegang krijgt ...
    • Handleiding 'Weergeven van technische namen'.

      Introductie In deze handleiding laten we zien hoe je technische namen aan kan zetten binnen yellowQ. 1. Handleiding 'Weergeven van technische namen'. Ga naar de webapplicatie van yellowQ en ga bijvoorbeeld naar een werkbon. Zie afbeelding hieronder: ...