Handleiding status configuratie

Introductie

De status configuratie is een nieuwe functionaliteit die is geïntegreerd binnen yellowQ. De status configuratie maakt het mogelijk om statussen toe te voegen of te verwijderen. Daarnaast kan er ook functionaliteit mee worden gegeven bij het aanpassen van een betreffende status. In deze handleiding zullen alle opties met betrekking tot het integreren van de status configuratie worden toegelicht.

1. Waar kun je de status configuratie vinden?

De status configuratie is redelijk eenvoudig te vinden in de webapplicatie van yellowQ.

1. Navigeer naar het tandwiel in de webapplicatie.
  2. Zoek het kopje 'Procesoptimalisatie'.
  3. Selecteer de status configuratie.
Zie hieronder een visuele weergave voor het bereiken van de status configuratie:

1.1. Waar kun je de status bar vinden?

Daarnaast is de status configuratie ook te vinden in de modules.
Deze wordt getoond doormiddel van een status bar.
De status bar wordt bovenaan in de recordweergave getoond.
Zie ook de afbeelding hieronder:

2. De werking van de status configuratie

Na het selecteren van de status configuratie, kom je in het configuratie scherm terecht. In dit scherm kunnen alle mogelijke wijzigingen worden toegevoegd aan de statussen.

1. Selecteer hier in welke module de status configuratie plaats moet vinden.
  2. Selecteer hier welke statussen beschikbaar mogen zijn in het planbord. (Dit is alleen mogelijk als de afspraken module is geselecteerd)
  3. Hier kan een nieuwe status worden toegevoegd
  4. Vergeet na het doorvoeren van een wijziging niet op 'Opslaan' te klikken om de wijzigingen te behouden.

2.1 Het toevoegen van een status

Met de nieuwe status configuratie is het nu mogelijk om zelf een status aan te maken.

Klik op 'Maak een nieuwe status'.  (zie punt 3 van de afbeelding hierboven)
  1. Geef de 'status een technische naam' dit is bijvoorbeeld de vertaling van de status in het Engels in kleine letters.
  2. 'Status label' is het Nederlandse begrip dat in de omgeving zichtbaar gaat zijn.
  3. 'Status icoon' is het icoon wat zichtbaar wordt bij deze status.
  4. 'Status tooltip' is de tekst die zichtbaar wordt wanneer er met de muis over de status heen wordt gehoverd in de record weergave.
  5. 'Status informatie' kan gebruikt worden voor het meegeven van belangrijke info voor het kiezen van deze status.
  6. 'Status kleur' is de kleur die de status zal krijgen.
  7. 'OK' kan worden geselecteerd wanneer deze status opgeslagen mag worden. (Vergeet hierna niet om ook nog op 'Opslaan' te klikken in het configuratiescherm)

LET OP: Als er een status wordt toegevoegd, wordt deze ook getoond in de dropdown waarde van het status veld in de record weergave.
Dit geldt ook voor het verwijderen van een status.

Als er een status aangepast moet worden, omdat bijvoorbeeld de kleur of het icoon aangepast moet worden, dan kan dit door te klikken op 'Wijzig instellingen' in het configuratiescherm.

2.2 Het wijzigen van de configuratie

Met de status configuratie is het nu ook mogelijk om verschillende acties toe te voegen aan een status. Voorbeelden hiervan zijn het verplicht maken van een veld voordat de status gewijzigd kan worden of het selecteren van de statussen die gekozen kunnen worden bij een bepaalde status.

1. Selecteer 'Wijzig config' naast een status in het status configuratiescherm.
  2. Je komt nu in een pop-up scherm terecht waar je meerdere acties kunt toevoegen aan een status.

2.2.1 Verplichte velden

De eerste sectie in het wijzigen van de configuratie van een status, is 'Verplichte velden'.
Het is hier mogelijk om velden verplicht te maken, voordat er van status gewijzigd  kan worden.
In dit geval dienen de volgende velden gevuld te zijn voordat de status naar 'Onderweg' kan wijzigen:

1. Werkbon
  2. Klant
  3. Geplande eind
  4. Geplande start
Als een van deze velden niet gevuld is, is het dus niet mogelijk om de status te wijzigen naar 'Onderweg'.

2.2.2 Statussen wijzigen naar

In de tweede sectie kan er worden aangegeven naar welke status deze gewijzigd kan worden.
In de afbeelding hieronder is te zien hoe dit in zijn werking gaat.
Voor de status 'Onderweg' is het dus alleen mogelijk om deze te wijzigen naar:

1. Niet uitvoerbaar
  2. In uitvoering
  3. Vervallen

Dit ziet er zo uit in de statusbar:

2.2.3 Checklist

In de derde sectie van de status configuratie, is het mogelijk om een checklist toe te voegen bij het wijzigen naar een status.
Dit kan dienen als geheugensteuntje voor de persoon die een record wijzigt.
In het voorbeeld hieronder is een checklist item toegevoegd aan de status 'Onderweg' genaamd: welke auto.

Dit ziet er in de omgeving zo uit:

Het is in dit voorbeeld dus belangrijk voor de monteur om te bedenken welke auto hij mee gaat nemen naar de afspraak.

2.2.4 Verplichte secties

Tenslotte is het mogelijk om secties verplicht te maken tijdens het wijzigen van een status.
Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het toevoegen van media of notities.
Op deze manier kan bijvoorbeeld een status niet naar uitgevoerd, voordat de media sectie is ingevuld.
Je kan ook invullen hoeveel media items toegevoegd moeten worden.
Door op het plusje te klikken kan je ook een andere sectie selecteren.
Bijvoorbeeld notities. Hierbij kun je dan ook aangeven hoeveel notities er bijgevoegd moeten worden, voordat de status gewijzigd kan worden.
Zie ook de afbeelding hieronder: